rss
bohócdoktor vizit szja 1%
 • Hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?

 • Share on Tumblr

  Hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?Nem mindegy, hogy hogyan olvasunk mesét a gyermekünknek, vagy kisebb - nagyobb közönség számára. A meseolvasás kapcsán nem mindegy, hogy mikor milyen mesét választunk. Aztán ott vannak a klasszikus mesék, a képzeletre ható történeti elemek. Nem mindegy, hogy a mese olvasásakor a háttérzajok milyenek, napszaknak megfelelően választhatunk mesét. Tehetünk be háttérzenét, ami a képzeletet még inkább sarkallja. A mesével még nincs vége, jóéjt puszi előtt még beszélgethetünk, feldolgozhatjuk a mesebeli élményeket. A cikkben 11 pontban összegeztük, hogy hogyan olvassunk mesét.

  Hogyan olvassunk meséket gyermekünknek?!

  Az élvezetes meseolvasás titkai - 11 tipp, hogyan tegyük még élvezetesebbé a meseolvasást:

  1. Olyan mesét válasszunk, ami a gyermekünk életkorának megfelel.
  Ha idősebbeknek szóló meséket választunk neki, azzal mellé lőhetünk. A nagyobb korosztálynak sokszor már ijesztőbb, más tartalommal teli történeteket írnak.
  Olyanokat, amivel ők már meg tudnak küzdeni, de kisebb gyermekünk még nem.
  Ezért nagyon figyeljünk oda a mesék korosztályi besorolására, ne találkozzon a gyermekünk olyan történettel, amivel még nehezebben birkózna meg.

  2. Olvassunk klasszikus meséket, vagy népmeséket (is)!
  Lehet, hogy a mai gyerekek már lassúnak tartanak egy Andersen mesét, vagy uncsinak egy népmesét a sok ismétlődéssel, mégis fontos, hogy ismerjék ezeket a meséket is.
  A népmesék ismétlődései nem véletlenül alakultak ki az évszázadok során.
  Fontos, hogy az agyunk, és a tudattalanunk többször halljon egy-egy történetet, hogy mélyebben, más szinten is feldolgozhassa azt. Ezért próbálkoznak a népmesékben háromszor a főszereplők, mire sikerül megoldaniuk a lehetetlenként eléjük állított feladatokat.
  Ha jobban meggondoljuk, ez a való életre is igaz.

  3. Hallgathatunk a háttérben klasszikus, vagy meditációs zenét a mélyebb elmélyülés érdekében

  4. Miközben mesét olvasunk, rajzolhatnak is a gyerekek.
  Ezzel nemcsak a kreativitásukat fejlesztjük, de az elmélyülést is segítjük, a mese rejtett tartalmainak felfedezését, hiszen egyszerre aktivizáljuk az agyuk több területét is.

  5. Olvassunk lassan, érthetően, hangsúlyozva.
  Más-más szereplőnek esetleg lehet más a hangja is. Néha olvashatjuk viccesen, másképp artikulálva.
  Ezzel nemcsak a gyermekünkre figyelünk jobban, de a saját helyzetünket is megkönnyítjük: mi sem unatkozunk, mikor ezredszerre meséljük ugyanazt a történetet.

  6. Ha valamit nem ért (idegen szó) magyarázzuk el neki!
  Ha olyan szóhoz érünk, ami valószínűleg számára ismeretlen, rákérdezek. Ha nem ismeri, elmagyarázom.
  Ha már tudja, akkor meg (titokban) dagadok a büszkeségtől. A magyarázat nagyon jól fejleszti a szókincset!

  7. Nem biztos, hogy a legszebb képeskönyv a legjobb!
  A gyerekeknek saját képzeletviláguk van. Ha erősítjük ezt a képzeletvilágot, akkor ez nem csak a személyiség fejlődésükben fog segíteni, de a tanulásban is.

  8. Beszélgessetek az olvasott mesékről!
  Ki mit gondol? Ez nem akadémiai oktatás, inkább jó kedélyű társalgás.
  Még azt is meg lehet velük beszélni, mivel értettek egyet, vagy volt-e a történetben esetleg ellentmondás, ami feltűnt nekik.

  Meseolvasás, nem mindegy azonban, hogy hogyan!

  9. Mikor már tudnak olvasni, bátorítsuk őket, hogy néhány oldalt olvassanak ők is a közös mesélés során!

  10. A nagyobbaknak is lehet mesélni, szükségük van rá.
  A nagyfiam felsőskorában, amikor már képes volt többszáz oldalas könyveket napok alatt elolvasni, néha még mindig megkért, hogy az aktuális könyvéből olvassak néhány oldalt.

  11. A gyerekek a meséket újra, és újra el akarják olvasni, vagy olvastatni.
  Hagyjuk nekik! Így értelmezik a mesék mélyebb rétegeit, tudattalan mondanivalóját. A már 100-szor elolvasott mese mindig képe újabb erőforrást adni a gyermekeinknek.

  Ugye most már semmi nem akadályozza meg, hogy megszerettesd a gyermekeddel az olvasást?

  Forrás:
  https://csaladbanutazunk.hu/hogyan-olvassunk-meset-a-gyermekunknek/


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • ALMA - Végre itt vagy! Az ALMA a születés előtti intim világ meséje.

  ALMA - Végre itt vagy! Az ALMA a születés előtti intim világ meséje. \"Kezdetben Alma alig volt itt: apró pöttyként pihent édesanyja, Noémi hasában. Egyelőre csak egy fényben táncoló porszemhez hasonlított. Még azt sem tudta, hogy létezik.” Így indul ALMA története, aki olyan pici, hogy könnyedén felülhet egy bolha hátára, majd rizsszem, borsó, gumicukor méretet ölt. Fokozatosan növekszik, kialakulnak az életszervei, és egyre kíváncsibb lesz. Egy napon pedig úgy dönt, hogy elhagyja biztonságos menedékét. (Stéphane Audeguy szövegeivel, Laurent Moreau illusztrációival)

 • Diafilm adományokat várnak a Mesedoktorok

  Diafilm adományokat várnak a MesedoktorokA Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett kórháztámogató Mesedoktor csapat és a Bohócdoktorok gyakran tartanak diafilmek felhasználásával meseolvasásokat. A hagyományos diafilm és az élő szóban elmondott mese nagy sikert arat a 2-8 éves kisgyermekek körében. SEGÍTS diafilmmel! Az alapítvány diafilm felajánló - segítők jelentkezését várja. Ha van a családban (iskolában, óvodában, munkahelyen) a fiókok mélyén - polcok tetején már nem használt diafilm, azt adományozva a gyermekek mentésében vehet részt a felajánló. Klasszikus mesék, történetek, versek, ismeretterjesztő, tekercses diafilmeket várnak a Mesedoktorok. Oszd meg, add tovább, köszönjük!

 • Jármű Dal

  Járművek a városból, vidékről, a víz alól és a levegőből... nézzétek végig és énekeljétek velünk!

 • Számoló Dal

  Tanulj meg 10-ig számolni! Így tényleg könnyű megtanulni... énekeljük és számoljunk hát együtt 1-től 10-ig!

 • Hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?

  Hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?Nem mindegy, hogy hogyan olvasunk mesét a gyermekünknek, vagy kisebb - nagyobb közönség számára. A meseolvasás kapcsán nem mindegy, hogy mikor milyen mesét választunk. Aztán ott vannak a klasszikus mesék, a képzeletre ható történeti elemek. Nem mindegy, hogy a mese olvasásakor a háttérzajok milyenek, napszaknak megfelelően választhatunk mesét. Tehetünk be háttérzenét, ami a képzeletet még inkább sarkallja. A mesével még nincs vége, jóéjt puszi előtt még beszélgethetünk, feldolgozhatjuk a mesebeli élményeket. A cikkben 11 pontban összegeztük, hogy hogyan olvassunk mesét.

 • Állatok kicsinyei

  Összeszedtük a kis állatok neveit, hogy szép sorban megtanulhassuk őket. Lesz itt csikó, bárány, de még ebihal is.

 • Testrész Dal

  Fej, törzs, végtagok és még száz és száz apró alkatrész, amit felsorolhatnánk... ismerd meg a testedet, énekeld is kedvedre :)

 • Doki Dal

  Ne szaladgáljatok mezitláb! De ha már nincs mit tenni, jobb mielőbb a doktornénihez menni...