2024.06.14. - Vazul

A mese pozitív hatásai - meseterápia

A mese pozitív hatásai - meseterápia
A mese pozitív hatásai - meseterápiaMiért jó, ha mesélsz? Milyen hatással van, ha mesét hallgatunk? Mesedoktorok nem csak gyermekeknek, nem csak betegeknek segítenek. Meseterápia, mesedoktor program révén jobbá alakítható a világ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Meseterápia, a TV-mese nem a legjobb!
Ha meséről beszélünk, akkor határozottan el kell különíteni a hallott és nézett meséket, azaz a tévé, számítógép kínálta mesefilmeket és a felolvasott vagy fejből mondottakat. A két meseélmény egyáltalán nem ugyanazt az élményt adja a gyereknek. A dallamosan, ritmikusan hallott mese az, ami felszabadítja az ember fantáziáját. Amikor a gyermek a mesét hallgatja, nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel: fantáziaképeket alkot, ami segíti őt a felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. Ez egy lassú, belső mozi, amely képekbe oldja fel a benső feszültséget.

Meseolvasás, meseterápia segíti a gyermekeket a pozitív gondolkodásban

Ezzel szemben a látott mesével a gyerek készen kapja a külső képeket, és folyamatos nézésre kényszeríti. Ez a külső kép megakadályozza, hogy belső kép készüljön, leszoktatja a gyerekeket arról a lassú, belső képkészítésről, amivel fantáziáját mozgatja, és ezzel a feldolgozás számtalan formájától fosztja meg.

A mesehallgatás 10 pozitív hatását szedtük össze, hogy lássuk, miért olyan fontos a mindennapos meseolvasás a gyerek számára.

1. VIGASZ, MEGNYUGVÁS, FELDOLGOZÁS

Indulatok, vágyak a gyerekben is vannak, a mesék által pedig ezek megnyugtatása zajlik le benne. Megfigyelhető, hogy egy-egy nehezebb nap után vagy betegség esetén a mesének gyógyító ereje van. A mesék oldják a gyerek feszültségét, segítik a napi történések feldolgozását. A cselekmény magával sodorja, a mesehallgatása közben a történéseket a belső képeiben jeleníti meg és később ezeket ültei át a játékaiba is.

2. BÁTORSÁGOT AD

A mesékre jellemző, hogy a jó végül elnyeri méltó helyét, a rossz pedig meglakol. Ez a tanulság a gyereknek erőt ad, arra tanítja meg, hogy ő is győzhet. Pozitív jövőképet ad, arra ad példát, hogy minden válságból van kiút.

3. ERKÖLCSI NEVELÉS

Csínján kell bánni ezzel a fogalommal, ugyanis nem arról van szó, hogy a szülőnek (mesélőnek) magyaráznia kéne bármit is a mese tanulságával kapcsolatban. Sőt, ez inkább káros, mint hasznos. Vekerdy Tamás szerint a gyerekben lerakódik egy struktúra, ami “nevelni” fogja őt. Nem az az erkölcsi nevelés, hogy a szülő különböző elvekről prédikál, hanem hogy élményt ad. A mesék tanulságait a gyerek beépíti a valóságba. Minden mese egyetemes emberi problémát érint és megadja a kulcsot a megoldáshoz.

4. POZITÍV KÉP A VILÁGRÓL

Szorosan összefügg az előző ponttal. A mesékben a szereplők vagy jók vagy rosszak, ambivalens szereplők nem nagyon léteznek. A gyermek a jóval azonosul, neki drukkol, és a mesék többségének a befejezése éppen az, hogy a rossz pórul jár. Ez bizalmat ébreszt a gyerekben a világról.

5. KÖZÖS ÉLMÉNY A MESÉLŐVEL

A mese nem csak a hallgatónak, hanem jobb esetben az olvasónak is élmény. Ne meséljen az a szülő, aki utálja az adott mesét vagy nem szeret mesét olvasni. Ezt a gyerekek azonnal észreveszik. Ha egy adott ritmus szerint, például minden este mesét olvas a szülő, körülbelül ugyanabban az időben, akkor ez egy közös, mindennapos, intim és érzelemgazdag élmény is lesz a szülő és a gyerek között.

6. ÉLÉNKÍTI A FANTÁZIÁT

Közhely, de alapvető megfigyelés, hogy a mese a fantáziát mozgatja meg, élénkíti azt. Fejleszti a szókincset és talán elsőre meglepő, de azoknak a gyerekeknek, akiknek sokat mesélnek, a rajzaikban is sokkal több kreativitást, fantáziagazdagságot találunk.

7. PÉLDAKÉPET AD

A mesék legalább az egyik főszereplője “jó”, aki bár sok viszontagságon megy keresztül, és azt bizonyítja, hogy kitartással, szeretettel, jósággal igenis győzhet. A gyerek ezekhez a szereplőkhöz öntudatlanul is szeretne hasonlítani. Ez a társadalmi norma is, a gyermek környezete is ezt a fajta attitűdöt tartja helyesnek és követendőnek.

8. EMPÁTIÁRA TANÍT

Egy idő után, a kisgyermek a saját érzelmi fejlődésében már ott tart, hogy érdekli őt más emberek sorsa. A mesékben ismerkedik meg a másokért való aggódással, az együttérzéssel, a bátorság, a hűség, az igazságosság fogalmával. De ugyanitt találkozik azzal is, hogy létezik erőszak, félelem és gyűlölet, és az ezzel való megküzdés és legyőzés technikáit is.

9. SORSKÉRDÉSEKKEL TALÁLKOZIK

A gyermek a mesékben találkozik olyan fogalmakkal, amelyek az emberi élet alapvető fogalmai, meghatározó jelenségei, úgy mint bánat, születés, halál vagy szerelem.

10. GAZDAGÍTJA A LELKET

A mesék által színessé és gazdaggá válik, telítődik a lélek. Az a gyerek, aki nem kap lelki táplálékot érzelemszegénnyé, tompává válik

Hogyan segíthetsz?

A legapróbb hozzájárulás, a legkisebb támogatás is életmentő, hiszen sok kicsi sokra megy! Így is segíthetsz:

1. Adománnyal: az alapítvány 11735005-20510350 -es hivatalos számlaszámára átutalt összeg 100%-ban a  jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

2. PayPal támogatás révén: az info@matrixalapitvany.hu paypal címre átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

3. Adományvonallal: a Mátrix Közhasznú Alapítvány ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is segíthet! Hívd a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után add meg az alapítvány kódját, a 22 -est! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldjed a 22 -est. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!

Adó 1 százalék felajánlással: éves szinten tízezernél több segítségnyújtást támogathatsz adó 1 százalék felajánlásod révén. Adóbevalláskor a Mátrix Közhasznú Alapítvány 18472273-1-06 adószámát add meg, vagy május 20-ig rendelkezz az eSzja adóbevallásban.

Tárgyi adományok
Hogyan juttathatod el adományodat a gyűjtőpontba? Személyesen, futárral, postai csomagban!

Gyűjtő központ:
Centerke Közösségi Tér
6720 Szeged, Tisza Lajos Krt. 12.
Forródrót (időpont egyeztetés): +36302802222

Együtt CSODÁKRA vagyunk képesek, hálásan köszönjük!

Kik is vagyunk? 2003 óta sikeresen működik a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Évente tízezernél több alkalommal segít a szervezet nagycsaládosoknak, nélkülözőknek, időseknek. Az alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ, a Szeretetcsoki Csokigyűjtés, a Bohócdoktorok, a Mesedoktor, a Zenedoktor, a Bohócdoktor Csapat segítő tevékenysége, a sok - sok program, közhasznú tevékenység nem lehetne ilyen sikeres, ha a támogató magánszemélyek, cégek, a személyi jövedelemadó 1% felajánlók nem lennének. Hálásan köszönjük! Tegyük közösen jobbá a bajban lévők helyzetét. Klikk ide: Mátrix Közhasznú Alapítvány. Ismerd meg a jótékonysági programokat.  
bohócdoktor vizit szja 1%